Επιστροφή στα θρανία, επιστροφή και στο πρόγραμμα του ύπνου! - Gevorest
21680
post-template-default,single,single-post,postid-21680,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Επιστροφή στα θρανία, επιστροφή και στο πρόγραμμα του ύπνου!

Επιστροφή στα θρανία, επιστροφή και στο πρόγραμμα του ύπνου!

Αν ο ύπνος είναι σημαντικός για τους ενήλικες, για τα παιδιά είναι ζωτικός, απαραίτητος και αδιαμφισβήτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Χωρίς επαρκή ύπνο, τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα συγκέντρωσης, μνήμης και επίλυσης προβλημάτων. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των παιδιών, καταστάσεις που με τη σειρά τους πιθανόν να επηρεάσουν τις σχολικές επιδόσεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, να φροντίσουμε να επαναφέρουμε εγκαίρως το πρόγραμμα του ύπνου τους, ώστε να διασφαλίσουμε πως με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα έχουν όλη την ενέργεια και διαύγεια που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν!

Ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι σταδιακά, ξεκινώντας περίπου 2 εβδομάδες πριν την πρώτη μέρα του σχολείου, ώστε να τους δώσουμε αρκετό χρόνο να προσαρμοστούν. Συχνά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι κανόνες χαλαρώνουν, το παιχνίδι αυξάνεται, και τα παιδιά (όπως όλοι) κοιμούνται και ξυπνούν αργότερα απ’ ό,τι συνήθως. Όταν όμως έρθει η ώρα για το σχολείο, θα πρέπει να επανέλθουν στη ρουτίνα τους, ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και τις δραστηριότητες της ημέρας. Ξεκινάμε, λοιπόν, να μετακινούμε την ώρα ύπνου αλλά και την ώρα αφύπνισης κατά 10-15 λεπτά κάθε μέρα, μέχρι να φτάσουμε την καθορισμένη ώρα σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Ο στόχος είναι να λαμβάνουν επαρκή ύπνο κάθε βράδυ, σύμφωνα με τις ανάγκες τις ηλικίας αλλά και του οργανισμού τους. Ενδεικτικά, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 χρονών) χρειάζονται περίπου 10-13 ώρες ύπνου κάθημερινά, τα παιδιά σχολικής ηλικίας (6-12 χρονών) περίπου 9-12 ώρες, και οι έφηβοι (13-18 χρονών) 8-10. Για να αποφύγουμε τις αρνητικές συνέπειες έλλειψης ύπνου, δηλαδή την υπνηλία, τη χαμηλή δημιουργικότητα, την αργή προσαρμογή, το άγχος και την κακή διάθεση, φροντίζουμε να εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στα παιδιά να λαμβάνουν τις απαραίτητες ώρες ποιοτικού ύπνου.

Αφού συνεχίζουμε σταθερά και με συνέπεια (όσο δύσκολο και αν φαίνεται αρχικά) να μεταφέρουμε νωρίτερα την ώρα ύπνου τους, ενισχύουμε την προσπάθεια εφαρμόζοντας και κάποιες επιπλέον συνθήκες που βοηθούν τα παιδιά να χαλαρώνουν και να κοιμούνται καλύτερα. Μισή με μία ώρα πριν πέσουν για ύπνο τα προτρέπουμε να μείνουν μακριά από οθόνες και ηλεκτρονικές συσκευές, αφού το μπλε φως που εκπέμπουν εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης, εμποδίζοντας έτσι και τον ύπνο τους. Αντ’ αυτού, τους προτείνουμε μια χαλαρωτική δραστηριότητα όπως μία ήρεμη συνομιλία μαζί μας, το διάβασμα ενός βιβλίου ή μια δημιουργική απασχόληση, π.χ. ένα παζλ.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να διατηρούμε το περιβάλλον ύπνου τους ήσυχο και σκοτεινό. Δημιουργούμε μία χαλαρωτική ατμόσφαιρα τραβώντας τις κουρτίνες και χρησιμοποιώντας απαλό φωτισμό. Συνηθίζουμε, ακόμα, να χρησιμοποιούμε το υπνοδωμάτιο μόνο για τον ύπνο, ενώ πραγματοποιούμε τις διάφορες δραστηριότητες σε άλλους χώρους. Τέλος, φροντίζουμε τη διατροφή τους και τη σωματική άσκηση και στις διακοπές, αλλά και κατά τη διάρκεια της επαναφοράς του προγράμματος! Αποφεύγουμε τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο και ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες μέσα στην ημέρα.

Εφαρμόζοντας αυτές τις απλές συμβουλές με σταθερότητα και συνέπεια, θα επιτύχουμε την επαναφορά της ρουτίνας των παιδιών. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει μόνο για τα παιδιά. Όπως ξέρουμε, ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου έχει και για τους ενήλικες πολλά οφέλη, ενώ δίνει και έμπρακτα το καλό παράδειγμα στα παιδιά. Η καθημερινή ρουτίνα είναι ο σύμμαχός μας στο να λαμβάνουμε καλό, ποιοτικό ύπνο και η επιστροφή σε αυτήν μετά τις διακοπές είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη σχολική χρονιά. Έτσι, και τα παιδιά απολαμβάνουν ήρεμα τον ύπνο τους και εμείς είμαστε ήσυχοι ότι τους προσφέρουμε το καλύτερο που μπορούμε!