ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - Gevorest
21576
post-template-default,single,single-post,postid-21576,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς μπορώ να κοιμάμαι καλύτερα;
Καθημερινή Ευεξία – Ο ρόλος της διατροφής

Για να καταφέρουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη όλους τους παράγοντες που τον επηρεάζουν. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή, όμως αλλάζοντας κάποιες βασικές συνήθειές μας, μπορούμε να αναβαθμίσουμε ολικά την ποιότητα της ζωής μας. Ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει τον ύπνο μας είναι και η διατροφή, αφού μια πιο υγιεινή διατροφή θα αποτρέψει την έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών που συσχετίζονται με τα προβλήματα ύπνου.

Φυσικά η διατροφή είναι κάτι που εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας, το μέρος όπου ζούμε, και τον προϋπολογισμό μας, όμως η επιστήμη και οι έρευνες μας βοηθούν να ακολουθήσουμε μια πιο ισορροπημένη διατροφή που θα μας ωφελήσει, προσαρμοσμένη βέβαια στις προσωπικές μας συνθήκες και ανάγκες.

Η σχέση μεταξύ διατροφής και ύπνου είναι σύνθετη, και αν και οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι το ένα επηρεάζει το άλλο, δεν έχουν ακόμα εντοπίσει το γιατί ακριβώς ο ύπνος εξαρτάται τόσο από τη διατροφή μας. Παρ’ όλα αυτά, είναι σε θέση να μας εξηγήσουν το πώς ο ύπνος μας επηρεάζεται από αυτήν, και τι μπορούμε να κάνουμε για να τη βελτιώσουμε.

Πρώτα απ’ όλα, είναι καλό να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, ιδιαίτερα, μάλιστα, σε συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν τον ύπνο. Αν υπάρχει έλλειψη σε αυτά, όπως δείχνουν έρευνες, ο ύπνος μας επηρεάζεται. Αντίστοιχα, παρατηρείται πως οι άνθρωποι που δεν λαμβάνουν αρκετό ύπνο, είναι πιο πιθανό να διατηρούν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, και να καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά, ακολουθώντας μια διατροφή με υψηλά ποσοστά λιπαρών, υδατανθράκων και σακχάρων.

Υπάρχουν κάποιες ομάδες τροφίμων, αλλά και μεμονωμένα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον ύπνο μας. Για παράδειγμα, τα λιπαρά ψάρια πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη B12, βιταμίνη D και λιπαρά ωμέγα-3, θεωρείται πως βοηθούν το σώμα να ρυθμίσει τον ύπνο του, χάρη στη ρύθμιση της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη, που πολλές φορές αναφέρεται και ως ορμόνη της ευτυχίας ή της καλής διάθεσης, είναι ένας νευροδιαβιβαστής που εντοπίζεται στον εγκέφαλο, το έντερο και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Έχει πολλές και σημαντικές λειτουργίες, μερικές από τις οποίες είναι η ρύθμιση του ύπνου και η σταθερότητα της διάθεσης.

Είναι καλό, λοιπόν, να προσπαθούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας τρόφιμα που την περιέχουν, όπως τα ακτινίδια, που χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε σεροτονίνη, πέρα από τα άλλα ωφέλη που προσφέρουν, επηρεάζουν θετικά και τον ύπνο μας. Το ίδιο έχει παρατηρηθεί και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κεράσια, τους ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα τα καρύδια) και το μαρούλι.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό συστατικό για τη γενικότερη υγεία μας αλλά και για να απολαμβάνουμε καλύτερο ύπνο (σύμφωνα με κάποιες έρευνες), είναι και το μαγνήσιο, ένας από τους ηλεκτρολύτες στον οργανισμό μας. Αν και δεν έχει βρεθεί κάποιος άμεσος συσχετισμός του μαγνήσιου με τον καλύτερο ύπνο, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμόμαστε καλύτερα και για περισσότερη ώρα, ενώ ειδικότερα βοηθά τους πάσχοντες από αυπνία και σύνδρομο του ανήσυχου ποδιού. Το λαμβάνουμε από τη διατροφή μας πολύ εύκολα, αφού βρίσκεται σε αφθονία στα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, τα φυλλώδη λαχανικά (όπως π.χ. το μαρούλι) και τους ξηρούς καρπούς.

Εκτός από το τι τρώμε, όμως, εξίσου σημαντικό είναι και το πότε τρώμε. Γι’ αυτό προσπαθούμε να οργανώσουμε τα γεύματά μας έτσι ώστε να λαμβάνουμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πέσουμε για ύπνο. Παράλληλα, αποφεύγουμε να πίνουμε πολλά υγρά κοντά στην ώρα που θα κοιμηθούμε, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενδιάμεσα ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αποφεύγουμε, επίσης, να καταναλώνουμε τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, αλκοόλ, καυτερά φαγητά και βαριά γεύματα τις ώρες πριν τον ύπνο.

Όπως κάθε τι νέο, ίσως οι αλλαγές αυτές μας δυσκολέψουν στην αρχή. Αν, όμως, επιμείνουμε και κατορθώσουμε να τις εντάξουμε στο πρόγραμμά μας, θα δούμε τον ύπνο και την ποιότητα ζωής μας σύντομα να βελτιώνονται!